Příroda

Jak kompost zlepší půdu na vaší zahradě

Tipy pro domácí kompostování

Aby byla půda úrodná, zdravá a plná živin, potřebuje obohatit o „černé zlato zahrádkáře“ - kompost. A vůbec nejlepší je takový, který si vytvoříte sami. Martina Kolarek, biochemička a odbornice na horké kompostování, se s vámi podělí o pár snadných a praktických tipů, jak na to.

Co díky kompostování získáte?

Martina Kolarek: Odměnou za správné kompostování je úrodná půda a zdravé rostliny – a také méně zalévání, hnojení a hubení škůdců. Vyživováním půdy organickými materiály vytváříme domov pro nesčetné množství organismů a mikroorganismů, které půdě prospívají a udržují ji zdravou.

Díky čemu je půda úrodná?

Martina Kolarek: Půda je úrodná tehdy, když obsahuje mnoho rozmanitých živých organismů. Ty vytvářejí strukturu půdy, která je pak schopná zadržovat vzduch, vodu a živiny – to všechno předává rostlinám, které tak mohou nerušeně růst a prospívat. Pokud půda nemá strukturu, hnojením ji nepomůžete: půda hnojivo nedokáže vstřebat, živiny jí v podstatě protečou do spodních vod a rostliny k nim nemají přístup. Kromě zlepšení kvality půdy pomáhá kompost chránit vodu před znečištěním, protože zabraňuje erozi. Zlepšuje také klima: rostliny absorbují uhlík ze vzduchu a uvolňují ho do půdy, která ho ukládá do svých podzemních struktur.

Odměnou za správné kompostování je úrodná půda a zdravé rostliny – a také méně zalévání, hnojení a hubení škůdců.

Jak poznáme dobrou a úrodnou půdu?

Martina Kolarek: Půda, která obsahuje dostatečné množství humusu, je tmavě hnědá, vlhká a příjemně voní. Pokud má půda humusu málo, je bledá, suchá a nevoní. Připomíná poušť, protože v ní nic neroste.

Co mají kompost a humus společného?

Martina Kolarek: Humus je organickou částí půdy produkovaný půdními organismy, kteří konzumují a přeměňují odumřelé rostliny, živočichy a mikroorganismy na molekuly. Spadaná jablka, hrušky a listí se časem přirozeně rozloží a přemění na humus – kompost pak tento proces urychluje. Je to právě biologický rozklad, co váš zahradní, ovocný a zeleninový odpad promění na kompost. Tenká svrchní vrstva úrodné půdy se vždy skládá ze směsi organických a anorganických látek. 

Co patří a nepatří do kompostu?

Martina Kolarek: Do kompostu nepřidávejte vařené nebo ochucené zbytky jídla a vyvarujte se chlebu i dalšímu pečivu. S kůrou citrusů buďte opatrní, přitahuje totiž zelené plísně. V rozumné míře do něho patří přebytky ze zahrádky, jako je plevel, větve a spadané listí, stejně jako ovoce a zelenina z kuchyně. Dobré jsou také banánové slupky, kávová sedlina a čaj – v malém množství, které vyprodukuje normální domácnost.

Kompost zlepšuje kvalitu půdy, chrání vodu před znečištěním a prospívá klimatu.

Kvalitní kompost vyžaduje rovnováhu látek, živin a kontakt s prostředím. Kompost je mnohem víc, než jen hnojivo – jeho kyprá, houbovitá struktura uchovává živiny, vzduch a vodu. Poskytuje také domov rozmanitému společenství drobných rostlin a živočichů, kteří činí půdu úrodnou a odolnou vůči větrné a vodní erozi.

Jak kompost používat?

Martina Kolarek: Podle toho, kolik živin potřebují vaše rostliny, zapracujte 1 až 3 litry kompostu do vrchní vrstvy půdy. Protože je horký kompost velmi bohatý na živiny a má specifickou strukturu, není příliš vhodný pro sázení semínek. Lepší je ho využít pro rostliny, jejichž kořeny jsou již plně zformované.

Jak založit kompost: užitečné rady

Založit kompost je snadné, ale měli byste myslet na několik věcí. V případě horké metody kompostování je nejlepší založit hromadu během jednoho dne. Směs je také dobré obohatit o  kamenný či minerální prach a o domácí bylinný extrakt, metody, které proces kompostování stimulují. Díky rychlému vrstvení materiálů ve správné kombinaci se kompost sám přirozeně zahřeje na správnou teplotu. Pokud s kompostování začínáte, postupujte podle návodu. Čím častěji to ale budete dělat, tím to bude snadnější.

Jeden metr krychlový organického odpadu

Pro horké kompostování potřebujete alespoň jeden metr krychlový zahradního odpadu a kuchyňských zbytků. Ideálními surovinami je pokosená tráva, části rostlin, plevel, větvičky, větve a trocha spadaného listí. Z kuchyňských zbytků využijete zeleninu a ovoce, slupky, kávovou sedlinu a čajové lístky. Můžete také použít kravský a koňský hnůj a další kompostovatelné materiály, jako je hnědá lepenka.

K založení kompostu budete potřebovat:

  • vhodnou nádobu na kuchyňské zbytky
  • kamenný prach/minerální prášek
  • bylinný extrakt
  • izolační materiál z přírodních vláken

Založte si vlastní kompost vrstvu po vrstvě

Jedna vrstva kompostu může obsahovat až devět různých materiálů: směs zahradního odpadu, kuchyňských zbytků, dřevní štěpky a pilin, kravského nebo koňského hnoje a dalších kompostovatelných surovin, jako je například drcená lepenka. Kuchyňské zbytky jsou zdrojem základních živin, zahradní odpad pak vytváří strukturu kompostu.

Jednotlivé materiály nakrájejte, nařežte nebo rozdrťte na malé kousky a jeden po druhém je přidávejte do hromady, přičemž je ihned promíchejte s ostatními materiály ze stejné vrstvy. Poté směs obohaťte o kamenný prach, bylinný extrakt a hrst zahradní zeminy. Aby byl kompost kvalitní, musíte dosáhnout správného poměru jednotlivých složek, vzduchu a vlhkosti. Zpočátku vám to může přijít složité, ale až si svůj vlastní kompost vytvoříte, rychle získáte cit a odhad.

Za jak dlouho bude kompost hotový?

Kompostovací hromada by měla být vysoká 1 až 1,5 metru. Přibližně po dvou dnech se díky přirozenému procesu rozkladu zahřeje na 60 - 65 °C. Po třech až osmi dnech můžete odstranit izolační materiály, aby se kompost trochu ochladil.

Zahřátí kompostu je možné jen díky mikroorganismům rozkládajících organické látky. K tomu však potřebují optimální životní podmínky – musí mít dostatek potravy, vody, vzduchu a prostoru. Zároveň jsou tyto mikroorganismy potravou pro další půdní organismy, které později migrují do kompostu a zúrodňují naši půdu. Mikrobiální aktivitu dokážou stimulovat určité bylinky, proto se doporučuje do kompostovací hromady časem přidat také bylinný extrakt. Kompostování není tajemství, jde spíš o umění.

Mělo by se kompostovat v zimě, nebo v létě?

Obojí je možné. Pokud založíte horký kompost v létě, bude připravený přibližně za 3 měsíce. V zimě proces zabere kolem 6 měsíců. Horké kompostování přináší, oproti studenému způsobu a průmyslovému kompostu, řadu výhod. Nemusíte ho převracet, nepřitahuje škůdce a můžete ho snadno připravit v rozmanitých podmínkách.

Zjistěte více o půdní úrodnosti a zdraví půdy.

Dipl. Ing. Martina Kolarek

je odbornicí na zemědělské půdoznalství a udržitelné zdroje. Působí jako biochemička a vystudovala aplikovanou ekologii na Univerzitě přírodních zdrojů a vědy o životě ve Vídni. Pořádá semináře, na nichž přednáší, jak vytvořit kvalitní kompost.