Naše biodynamické zahrady

Naše biodynamické zahrady

Vlastní zahrady léčivých rostlin jsou srdcem Weledy. Ty největší jsou nedaleko sídla firmy v německém Schwäbisch Gmündu. Na 20 hektarech roste téměř 250 různých druhů rostlin, které jsou bezprostředně po sběru transportovány přímo do výroby.

Zahrady jsou ošetřovány podle směrnic biodynamického zemědělství, což v praxi znamená, že k výrobě přípravků Weleda jsou používány nejčistší možné přírodní suroviny. Biodynamické zemědělství je v podstatě druhem kontrolovaného ekologického zemědělství, které v sobě zahrnuje další prvky vycházející z antroposofie podle Rudolfa Steinera.

Biodynamické zemědělství je směr, který jsme ve Weledě pomáhali rozvíjet už ve 20. letech 20. století. Tento způsob přirozeného pěstování nám poskytuje ty nejkvalitnější rostliny s vysokou vitalitou, plné účinných látek, které využíváme v našich přípravcích. Je samozřejmé, že při péči o naše rostliny nikdy nepoužíváme chemikálie, pesticidy ani další umělé látky.

Kromě zahrad v Německu má Weleda ještě další biodynamické zahrady ve Švýcarsku, Francii, Velké Británii, Nizozemsku, Argentině, Brazílii a na Novém Zélandu.

Stručná historie biodynamického zemědělství

Počátkem 20. století začali zemědělci pozorovat snížení kvality, chuťových vlastností a obranyschopnosti plodin, které pěstovali a také zhoršení zdraví zvířat, která chovali. Obrátili se na Rudolfa Steinera, tehdy známého filosofa, přírodovědce a také zakladatele Weledy. Ten pak formuloval principy, na kterých je založeno biodynamické zemědělství.

Rudolf Steiner popsal každou zemědělskou farmu jako ucelený soběstačný organismus. Půda musí být „živá" a pokud je udržována v rovnováze, má schopnost plodit zdravé rostliny. Kompostování, hnojení a ochrana před škůdci mají být prováděny z místních přírodních zdrojů farmy a chemikálie nebo např. růstové hormony jsou přísně zakázány. Při sázení, pěstování a sklízení rostlin je také třeba brát v úvahu přírodní rytmy Slunce, Měsíce a planet.

Biodynamické zemědělství bylo velmi úspěšné a plodiny měly vysokou kvalitu. Byly tak položeny základy ekologického zemědělství, které je tak populární v dnešní době.