Rozmarýn

Rozmarýn pomáhá se zažíváním, podporuje cirkulaci krve a povznáší ducha

Rozmarýn je odolná rostlina s poetickým jménem. ‚Ros marinus‘ pochází z latiny a znamená ‚mořská rosa‘. Ve starověku byl rozmarýn zasvěcen bohům, obzvlášť řecké bohyni Afroditě, a proto byl také považován za symbol lásky. Tato rostlina roste kolem pobřeží Středozemního moře od Portugalska až k Jónským ostrovům. Tento stále zelený, nízký keř zbožňuje horké, suché oblasti, ale dokáže přežít i extrémní zimu. Ani teploty kolem -20 stupňů Celsia mu neuškodí.

green rosemary stem close up

Vynikající účinky rozmarýnového oleje

Přestože staří Řekové rozmarýn uctívali jako symbolickou a kultovní rostlinu, zdá se, že o jeho léčivých účincích věděli velmi málo, protože se v jejich spisech neobjevují téměř žádné známky o jeho praktickém užití. Pozitivní vlastnosti rozmarýnového esenciálního oleje byly objeveny až ve středověku. Rozmarýn má silné hřejivé účinky, pomáhá se zažíváním, podporuje cirkulaci krve a stimuluje nervy. Také zmírňuje projevy revmatizmu a migrény a rozmarýnový olej je antiseptický. Jako přídavek do koupele se osvědčil v léčbě infikovaných nebo špatně se hojících ran. Dá se používat i ve formě masti, protože se lehce vstřebává a má silné účinky. Ve Weledě používáme výtažek z rozmarýnu v našich kosmetických produktech i léčivech, aby podporoval vyvážení tepla a cirkulaci krve. Jeho intenzivní vůně povznáší ducha a působí proti únavě. Může se užívat vnitřně – například jako čaj – ale má i vnější použití ve formě oleje nebo výluhu.

Rozmarýnová koupel povzbuzující

Povzbuzení smyslů během jediné koupele.
200 ml
349,00Kč