Klepnutím na tento odkaz začnete nakupovat.

Rakytník

Sluncem a vitamínem C nabité bobule
Rakytník je původem planě rostoucí keř ze Střední Asie. Během tisíciletí se přirozeně rozptýlil od Alp ve střední Evropě až ke břehům Severního a Baltského moře. Zralé bobule rakytníku poskytují výrobkům od Weledy svoji vitamínem C nabitou šťávu už téměř sedmdesát let. Během 2. světové války vědci hledali přírodní zdroje vitamínu C. Ve Švýcarsku narazili na rakytník, a tak se rozhodli využít jeho potenciálu. Tím se zrodil produkt, který dnes znáte jako Rakytníkovou šťávu a Rakytníkový sirup. Později Weleda vyvinula také přírodní a BIO kosmetické produkty s obsahem rakytníkového oleje.

Nejkvalitnější odrůdy, které dobře prospívají
Posledních dvacet let se bobule rakytníku získávají z planě rostoucích rostlin v hlídaných oblastech v Alpách. Dnes ty nejkvalitnější odrůdy rakytníku prospívají v oblasti o rozloze asi sta hektarů v San Mariu a přináší roční sklizeň čerstvých plodů v BIO kvalitě o hmotnosti 200 tun. Podnik patřící rodině Künzi Röthlisberger z nich v rámci blízkého partnerství s Weledou, které trvá už více než deset let, vylisuje téměř 100 tun čerstvé šťávy.
Kurt Künzi, tradiční šlechtitel a pěstitel, začal koncem 80. let 20. století experimentovat s pěstováním vybraných alpských odrůd rakytníku. Výběr a šlechtění té nejvhodnější odrůdy je složitý proces, který stojí spoustu času a trpělivosti. Šlechtitelé rozmnožují rostliny za pomoci řízků malých
větviček z vybraných mateřských rostlin a speciální směsi zeminy a kompostu.
Kurt svoji biodynamickou zemědělskou aktivitu později přesunul do San Maria v Maremmě v Toskánsku poblíž sluncem zalité Pisy. Podmínky pro pěstování rakytníku tam byly ideální – půda byla vyživená kompostem a doba denního slunečního svitu delší než v údolích na jihu Alp. To bylo nesmírně důležité, protože rakytník potřebuje co nejvíc světla, aby vytvořil cenné skupiny vitamínů. I tak ale trvá tři až čtyři roky, než analýza ukáže, jestli jsou složení a kvalita rakytníkové šťávy dostatečně dobré.

Kurt Künzi se svým týmem v současné době pěstuje více než pět odrůd rakytníku. Do šťáv a sirupů, tedy produktů, které se užívají vnitřně, se nejlépe hodí odrůdy bohaté na vitamíny a stopové prvky. Stejně jako u vína se musí dbát na aroma, kyselost a správný poměr šťáv získaných z různých odrůd. Další odrůdy jsou vhodnější pro výrobu rakytníkového oleje, protože se pyšní vysokým obsahem oleje v dužině, stejně jako například olivy, a tak mají cenné posilující účinky. Rakytníkový olej je bohatý na živiny, a proto se hodí do našich kosmetických produktů.
Pro Kurta Künziho a jeho čtyři zaměstnance udržitelnost prostupuje vším, co v San Mariu dělají. Začíná to výběrem rostlin a pokračuje biodynamickými poli, využíváním energeticky úsporných metod, chytrým zacházením s kompostem a podporou vitality místí půdy za pomoci bylin a minerálů. Díky tomu jsou rostliny zdravé a nejsou náchylné k chorobám a škůdcům. Vedení v San Mariu má stejná ekologická kritéria, která zastává také Weleda. Tyto metody, které jsou téměř stejně staré jako naše společnost, používáme při pěstování vlastních léčivých rostlin v našich zařízeních.
Při sklizni se ručně odřezávají celé větve s plody, protože bobule k nim rostou příliš blízko, a tak je tento způsob nejefektivnější. Pak přijde na řadu speciálně navržená mlátička, která bobule od větví oddělí. Plody putují do chladírny a podle druhového označení se z nich po malých dávkách lisuje šťáva. Ta se potom zlehka pasterizuje a lije do vzduchotěsných nádob, zatímco v dalším kroku procesu zpracování se sbírají semínka rakytníku a oleje ze šťáv.

Každý rok další planě rostoucí rostlina
Planě rostoucí rakytník demonstruje nejdůležitější aspekty udržitelnosti a biodynamické zemědělské filozofie, kterých se Weleda drží. Zemědělské a léčivé rostliny, které se dříve daly sbírat ve volné přírodě, se začínají častěji pěstovat, zčásti kvůli úbytku přirozeného prostředí následkem zástavby a také kvůli snižování počtů rostlinných a živočišných druhů v důsledku intenzivní zemědělské činnosti. Weleda si nastavila podnikový cíl každý rok začít pěstovat jednu planou rostlinu, buď ve spolupráci s našimi výzkumnými a pěstitelskými partnery nebo v našich vlastních biologicky rozmanitých zahradách s léčivými rostlinami. Touto cestou můžeme do budoucna zaručit přežití ohrožených druhů rostlin. Díky ochraně těchto rostlin za pomoci pěstování si Weleda také zajišťuje nenarušený přístup k základním surovinám potřebným pro výrobu našich prospěšných produktů.